For å forenkle og forbedre sammenkobling av digitale komponenter som DVD-spillere, HD DVD-spillere, Blu-Ray spillere, hjemmekinoforsterkere, TV-apparater og projektorer er det utviklet en ny digital standard for lyd og bildeoverføring. Denne standarden kalles for HDMI som står for High Definition Multimedia Interface. Som navnet tilsier så er dette tilkoblingsstandarden påtenkt å kunne brukes på en lang rekke produkter og støtter overføring av bilde i HD kvalitet.
Hvem står bak?
Standarden er utviklet av en rekke av de største elektronikkprodusentene. Produsentene som står bak er Hitachi, Panasonic, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson og Toshiba. Samarbeidet startet våren 2002 og i desember 2002 ble versjon 1.0 av HDMI-standarden presentert. På hjemmesiden til HDMI kan du se en oppdatert liste over produsenter til enhver tid som støtter standarden.
Hva er fordelen med HDMI?
Det er en rekke fordeler med HDMI. En av de viktigste fordelene er at man får en heldigital overføring av lyd og bildesignal. Dette sikrer at man ikke får noe tap av kvalitet ved konverteringer mellom analogt og digital signal. En annen viktig fordel med HDMI-tilkoblingen er at man slipper mange kabler. Isteden for å bruke mange kabler for å overføre lyd og bilde mellom komponentene bruker man kun en kabel. Dette gjør at koblingen blir enklere, billigere og bedre. F. eks så vil 3 komponent-kabler og en digital lydkabel erstattes av en HDMI-kabel.
I tillegg til lyd og bildesignal overføres også kontrollsignal. HDMI CE kontroll kanalen minsker behovet for komponent tilpassning da den tilbyr 2-veis kommunikasjon mellom kilder og display. Med andre ord vil komponentene automatisk finne ut hvordan kompatibiliteten på de forskjellige komponentene er å avspille musikk og film på best mulig måte. HDMI CEC gir også mulighet til å styre komponenter via HDMI.
HDMI er basert på DVI, slik at man kan koble sammen gammelt DVI utstyrt sammen med nytt HDMI utstyr. Dette kan være f. eks projektorer som hvor DVI er mest brukt. En av ulempene med DVI er at man ikke bør ha lengre kabler enn ca 5 meter da dette ofte gir ustabilt signal. HDMI-kabler vil være mulig å ha opptil 15 meter./p>
HDMI har implementert HDCP (High Definition Copy Protection) slik at det ikke vil være mulig å lage perfekte digitale kopier av f. eks en DVD-plate via HDMI.
HDMI fungerer sammen med alle eksisterende lydformater, inkludert vanlige CD-plater, DTS™ Surround og Dolby Digital® og alle andre S/PDIF-kompatible lydformater. Det er også nok utvidelsesmuligheter til 8 audiokanaler med dagens standarder med 96/24 til 192 Khz/24-bit. HDTV bruker mindre enn halvparten av HDMI's tilgjengelige 5 Gpbs båndbredde slik at HDMI kan brukes til fremtidens formater i en lang tid fremover.
HDMI-versjonene Siden den første versjonen av HDMI ble lansert er det kommet en rekke utvidelser til standarden. Nedenfor finner du en oversikt over de forskjellige versjonene.
HDMI 1.0
Den første versjonen ble lansert desember 2002 og støttet:
HDMI 1.1
Ble lansert may 2004 og man fikk følgende ekstra egenskaper.
HDMI 1.2
Ble lansert august 2005 og man fikk følgende ekstra egenskaper.
HDMI 1.3
HDMI versjon 1.3 ble lansert juni 2006 og har en del forbedringer i forhold til tidligere versjoner. Forandringene er:
HDMI 1.3a
HDMI versjon 1.3a ble lansert november 2006 og har en del tekniske forbedringer som ikke har noen betydning for brukerne, men har også fått utvidet støtte for HDMI CEC for blant annet volumkontroll og timerkontroll. Derfor har de fleste produktene med HDMI CEC funksjonalitet versjon 1.3a
HDMI 1.4
HDMI versjon 1.4 ble lansert juni 2009 med følgende forbedringer.
HDMI 2.0
HDMI versjon 2.0 ble lansert september 2013 med følgende forbedringer.
HDMI-CEC
HDMI CEC eller HDMI Consumer Electronics Control som det er forkortelsen for er et standard for kommunikasjon mellom produkter via HDMI. Denne standarden har vært på plass siden versjon 1.0, men ble i versjon 1.2a og versjon 1.3a oppgradert med mer funksjonalitet. Dette gjør at det først ble vanlig med denne funksjonen med utstyr som har HDMI 1.3a eller nyere.
Med HDMI-CEC har man f.eks mulighet til å styre volumet på en hjemmekinoreceiver via HDMI fra en TV. Man kan også starte og stoppe avspilling/opptakt på spillere tilkoblet denne receiveren. De forskjellige produsentene har satt forskjellig navn på HDMI CEC. Noen av logoene som brukes ser du over.
Forskjeller på HDMI-kabler
Fordelen med å basere seg på digital teknologi er at forskjellene mellom kabler blir mindre. Det vil ikke være noen forskjell mellom to forskjellige kabler som fungerer når det gjelder bildekvalitet. Der det kan være forskjell på er fysisk holdbarhet, mulighet til å overføre bilde over lange avstander og hvor godt pluggene sitter. Det er heller ingen forskjeller mellom de forskjellige HDMI standardene. Alle HDMI-kabler er kompatible med 1.3. Forskjellene ligger altså i at kabel x kanskje ikke klarer å overføre 1080p over 10 meter mens kabel y klarer det. Mest sannsynlig vil ingen kabelprodusent selge kabler som ikke klarer å overføre signalet for den aktuelle lengden.
Hvilket utstyr finnes med HDMI
I dag har alle nye TV-apparater og hjemmekinoprojektorer en eller flere HDMI innganger og de fleste nye DVD-spillere er utstyrt med denne tilkoblingen. Flere av de nye receiverene/forsterkerne på markedet er også utstyrt med HDMI innganger og utganger. I hjemmekino.no sin produktdatabase kan du søke på produkter som er utstyrt med HDMI. Link til databasene finner du nedenfor: