Logo

Kjøpetips

Å finne den beste hjemmekinoreceiveren eller forsterkeren er ikke alltid like greit. For å oppsummere vår guide titter vi litt på hva du bør se etter.

Tilkoblinger
De fleste hjemmekinoforsterkere og prosessorer har nå et godt utvalg av tilkoblinger. Selv på rimelige hjemmekinoforsterkere er det vanlig med 3 eller flere HDMI-innganger. Vurder hvor mange tilkoblinger du trenger nå og legg til litt ekstra slik at du har utvidelsesmuligheter.

Lydsystemer
Stort sett alle av dagens hjemmekinoforsterkere støtter HD-lydformatene som DTS-HD Master Audio og Dolby TrueHD slik at lydformater sjeldent er et argument for valg av hjemmekinoforsterker hvis man ønsker et 5.1/7.1 oppsett. Ønsker man derimot seg flere kanaler må man se etter forsterkere som støtter 9 og 11 kanals lyd som f.eks DTS neo:X.

Hvilken prisklasse
Hvis man sammenligner hjemmekinoforsterkere i forskjellige prisklasser kan det ofte virke som det er lite forskjeller. Ofte er effekten oppgitt til noenlunde det samme og antall tilkoblinger øker ikke spesielt mye når man ser på prisforskjellene. Hva er det man får når man går f.eks fra 3000,- til 7000.- eller 7000,- til 12000,-? Typisk har produsentene lagt mer penger i strømforsyning. Dette gjør at forsterkeren typisk takler mer krevende høyttalere på en bedre måte. I tilegg til flere tilkoblingsmuligheter er også de største forsterkerne utstyrt med 9 kanaler og har typisk andre egenskaper som bedre romkorreksjon som gir enda bedre hjemmekinoopplevelse.

Integrert eller seperate løsninger
Hvis budsjettet ditt for hjemmekinoforsterkeren passerer 15.000,- begynner du å komme i rekkevidde til løsninger som innebærer seperate komponenter. I disse tilfellene blir det ofte et valg mellom en av de stor hjemmekinoforsterkerne eller en seperat hjemmekinorprosessor og effektforsterker. Fordelen med seperate produkter er at effektforsterkeren typisk er langt kraftigere enn effektdelen som finnes i integrerte hjemmekinoforsterkere. En ulempe er at utvalget av hjemmekinoprosesorer er lavt og det er ofte de mindre leverandøren som tilbyr dette. Dette gjør ofte at hjemmekinoprosessorene ikke er like oppdatert når det gjelder støtte for lydformater, funksjonalitet rundt romkorreksjon og antall tilkoblinger. Mange velger derfor å kombinere en seperat effektforsterker med en integrert hjemmekinoforsterker som tilbyr preout tilkobinger for effektforsterker. Dette gir typisk et oppsett som er topp moderne, samtidig som det gir stor kraft.

Hjemmekinoforsterker brukt som stereoforsterker
Mange stereoentusiaster rynker på nesen når de hører om de som bruker hjemmekinoforsterkere i stereoppsett. Ofte er tanken bak dette at en hjemmekinoforsterker inneholder svært mye annet funksjonalitet og elektronikk som ikke er nødvendig for lydgjengivelse i stereo, og at man dermed får mye mindre stereoforsterker pr krone og dermed mindre kvalitet når man velger en hjemmekinoforsterker kontra en ren stereo forsterker. Her finnes det ikke noe fasitsvar, men magasinet Hjemmekino har ved flere anledninger testet hjemmekinoforsterkere mot tilsvarende prisede stereoforsterkere og da holder hjemmekinoforsterkerne ofte seg svært bra. Det at hjemmekinoforsterkerene ofte har romkorreksjon som kan hjelpe også i et stereoppsett er også en faktor som kan virke positivt i favør hjemmekinoforsterkeren. Her er vårt råd at du må bare prøve deg frem.

Annonse
Hjemmekinoforsterkerguide
I vår omfattende hjemmekinoforsterkerguide får du forklart de fleste egenskaper en hjemmekinoforsterker kan ha og hvilke betydning de forskjellige egenskapene har. Guiden er delt opp i forskjellige tekniske områder og nedenfor kan du velge den delen du ønsker å lese.
Forum - Siste innlegg