Logo

Surrounddekoding og lydsystemer

Surrounddekoding er prosessen som hjemmekinoforsterkeren/hjemmekinoprosessoren utfører for å omforme et digital eller analogt lydssignal slik at det kan gjengis over flere høyttalere.

Det finnes i dag en rekke lydssystemer som benyttes for å overføre og lagre flerkanals lyd. Denne delen av guiden går gjennom de lydsystemene som brukes på dagens hjemmekinoforsterkere.

Digitale surroundlydsystemer
Digitale surroundsystemer er tilgjengelig fra DVD, Blu-Ray, Parabol, digitalt kabeltv, digitalt bakkenett og spillmaskiner. Det som kjennertegner de digitale lydsystemene er at hver lydkanal ligger kodet i lydinformasjonen seperat fra de andre kanalene. Dette gjelder dog ikke Dolby Digital EX 6.1 og DTS ES Matrix hvor den 6. kanalen ligger matrisekodet sammen med surroundkanalene. Nedenfor er en tabell over de forskjellige digitale surroundlydsystemene.

Lydsystem Kanaler Kilder Overføring
Dolby Digital 1.0,2.0, 5.0, 5.1 DVD,Blu-Ray,Xbox 360/One, Playstation 3/4, Streaming (Netflix++) Optisk/Koaksial/HDMI
Dolby Digital EX 6.1 DVD Optisk/Koaksial/HDMI
DTS 5.1 DVD Optisk, Koaksial, HDMI
DTS ES 6.1 DVD Optisk, Koaksial, HDMI
Dolby Digital Plus 5.1, 7.1 Blu-Ray, Streaming (Netflix++) Optisk, Koaksial, HDMI
Dolby TrueHD 5.1, 7.1 Blu-Ray HDMI 1.3
Dolby Atmos 5.1.4, 7.1.4 Blu-Ray HDMI 2.0
DTS-HD Master Audio 5.1, 7.1 Blu-Ray HDMI 1.3
MPCM 5.1, 7.1 Blu-Ray HDMI 1.1
SACD 5.1 SACD HDMI 1.2a, iLink
DVD Audio 5.1 DVD Audio HDMI 1.1, iLink
MPEG Multichannel 5.1 DVD optisk, koaksial

For å lese detaljert om de forskjellige lydsystemene klikk på navnet.

Analoge surroundsystemer
Det første lydsystemet som ble introdusert i hjemmekinoen var Dolby Pro Logic. Dette er hjemmeversjonen av Dolby Surround som ble brukt på kino. Dolby Pro Logic brukes til å gjenskape surroundlyd utifra et vanlig stereosignal. (digitalt eller analog). Dolby Pro Logic har begrenset frekvensgang til bakhøyttalerne. Dolby Pro Logic II er en oppgradering av dette lydsystemet som gir fullfrekvent stereolyd i bakhøyttalerne. Begge disse systemene baserer seg på at lyden til bakhøyttalerne er matrisekodet inn i et analogt eller digital stereosignal. Les alt om dette i Dolby Pro Logic guiden.

Sekundære lydformater
I tilegg til surroundformatene som brukes i kilder som DVD og Blu-Ray er det utviklet lydformater som gjør en sekunder behandling på allerede dekodede lydformater for typisk å skape flere kanaler utifra avansert prosessering. Dette er kanaler som ikke er definert av produsenten av lyden. På denne måten kan man blande lydprosessering fra forskjellige leverandører. F.eks kan man ta et 5.1 DTS lydsport å gjøre det om til 7.1 ved hjelp av Dolby Pro LogicIIz. Nedenfor er en liste over slike formater og hvilken kanalkonfigurasjon de klarer å skape utifra forskjellige typer kanalkonfigurasjoner.

Lydsystem Kanaler før prosessering Kanaler etter prosessering
Dolby Pro Logic IIx 5.1 7.1
Dolby Pro Logic IIz 5.1 7.1 (5.1 + front høyde)
Dolby Pro Logic IIz 7.1 9.1 (7.1 + front høyde)
DTS neo:X 2.0,5.1 9.1 (5.1 + front bredde/høyde)
DTS neo:X 2.0, 5.1, 7.1 11.1 (7.1 + front bredde/høyde)
DTS neo 6 2.0, 5.1 6.1
Audyssey DSX 5.1 9.1 (5.1 + front bredde)
Audyssey DSX 7.1 11.1 (7.1 + front bredde/høyde)
Yamaha Cinema DSP 7.1 11.1 (7.1 + front/bak presence)
Annonse
Hjemmekinoforsterkerguide
I vår omfattende hjemmekinoforsterkerguide får du forklart de fleste egenskaper en hjemmekinoforsterker kan ha og hvilke betydning de forskjellige egenskapene har. Guiden er delt opp i forskjellige tekniske områder og nedenfor kan du velge den delen du ønsker å lese.
Forum - Siste innlegg