Logo

LCD-Projektorer

LCD-projektorer er en populære teknologien for bruk i hjemmekino blant annet pga. den lave prisen på de billigste projektorene. Prisen på de billigste HD-oppløste LCD projektoren ligger på ca 4.000,-, og bildekvaliteten har mangedoblet seg de siste årene.

Hvordan fungerer LCD?
Frem til høsten 2010 fantes det i hovedsak kun en teknikk som ble brukt for LCD projektorer. Høsten 2010 lanserte Epson noe de kaller for Reflective LCD. Denne teknikken blir forklart i LCOS delen av guiden. Standard LCD-projektorer består av 3 LCD glasspanel, en for rød, en for grønn og en for den blå delen av videobildet. Ved hjelp av dikoriske speil blir rødt, grønt og blått skilt ut fra hvitt lys og tilført til hvert av disse LCD panelene. (se figur nedenfor)

LCD panelene består av tusenvis av celler som kan lukkes og åpnes for å sperre eller slippe gjennom lys. Hver slik del kalles en pixel. Ved å lukke og åpne disse lukene i LCD panelet dannes det et bilde. Disse pixlene blir lukket ved hjelp av å tilføre de flytende krystallene forskjellig spenning som igjen fører til forskjellig lysgjennomtrenging i hver enkel pixel. Bildet som blir dannet blir ved hjelp av en linse prosjekteres mot et lerret. Se også Epson sin infoside om LCD teknikken.

For å skape et tilstrekkelig lyssterkt bilde bruker LCD-projektoren en kraftig metall halid-lampe som lyskilde. Som vanlige "lyspærer" har også metall halid-lampen en begrenset levetid ca 400-5000 timer). En viss driftskostnad må du derfor regne med ettersom en ny lampe koster noen tusen kroner

Fordeler & ulemper
Denne typen projektorer har flere fordeler sammenlignet med sine konkurrenter bygd på LCOS og DLP teknologien. En av de store fordelene med LCD projektorer er at de generelt er rimeligere enn DLP og LCOS-projektorer med samme funksjonalitet. En HD-ready LCD projektor starter med priser på under 5.000,- mens man får såkalte Full-HD projektorer fra ca 8.000,- (juli 2013). Med få unntak er dette langt rimeligere enn tilsvarende utstyrte DLP og LCOS projektorer.

En annen viktig fordel med LCD kontra de fleste rimelige DLP projektorene er at de er langt mer plasseringsvennlig. Dette fordi mange LCD projektorer er utstyrt med linsevinkling.

I motsetning til DLP projektorer er heller ikke LCD-projektorer plaget med såkalt RGB flimmer eller regnbueeffekt som det også blir kalt. (se DLP del av guiden)

Sortnivå og kontrastforhold er også svakheter med den tradisjonelle LCD-teknikken. LCD panelene klarer ikke å sperre lyset helt og derfor vil deler av bildet som skulle være svart, få en gråtone over seg. Dette skaper dårligere svartnivå og kontrast. Dette problemet kan begrenses med bruk av spesielle lerret beregnet for LCD-projektorer. Også IRIS teknikker tas i bruk for å øke kontrasten. De fleste LCD projektorer oppgir et dynamisk kontrastforhold som er langt høyere enn virkeligheten. De beste LCD-projektorene ligger i området rundt 1500-2000:1 i grunnkontrast. Ved hjelp av polarisert lys og filter kan det økes opp mot 5000:1

I likhet med DLP og LCOS projektorene er en kjølevifte nødvendig for å regulere temperaturen. Dette for det første fordi en presser så mye energi gjennom pærene at selve pæren trenger kjøling, men hovedsakelig fordi projektoren er så liten at varmen fra pæra vil ødelegge det som er rundt den. De siste årene har produsentene begynt å lage projektorer for hjemmekinobruk med store kabinetter som gjør at behovet for kjøling har blitt redusert i tilegg til at den interne luftmotstanden går ned og viftestøyen blir redusert.

Konvergens er også et problem som kan oppstå med LCD projektorer. Dette er et problem når et eller flere av panelene kommer litt ut av plass. Det vil føre til at de forskjellige lysdelene i bildet ikke stemmer overrens (rød, grønn, blå). Dette kan i verste fall utarte seg slik at en tynn hvit stripe kan vises som en grønn, en blå og en rød stripe.

Fillrate eller andelen av pixler kontra mellomrom mellom pixlene er også lav i forhold til DLP og LCOS. For LCD ligger det på ca 50% fillrate, mens DLP og LCOS har over 90%. Dette gjør at man får et mye mer tydelig rutemønster på en LCD-projektor kontra de andre digitale teknologiene.

Annonse