Logo

MPEG Multichannel

Det digitale lydsystemet som blir brukt på DVD er Dolby Digital (AC3). I Europa er MPEG Multichannel surroundlyd sidestilt med Dolby Digital.

MPEG Multichannel er et 5.1 digital surroundlyd system. Det vil si at det tilbyr 6 separate lydkanaler hvor fem av dem er fullfrekvente mens 1 er en lavfrekvent basskanal. De 5 fullfrekvente kanalene er høyre front, venstre front, senter, høyre surround og venstre surround. Fordelene med en slik kanalkonfigurasjon er at man får en mye bedre retningsbestemmelse og omgivelsesgjengivelse enn ved vanlig Dolby Pro Logic.

Bean er en av de få filmene som er utgitt med MPEG Multichannel lyd

I utgangspunktet skulle det bare være MPEG-lyd i Europa på DVD, men MPEG møtte stor motstand blant hjemmekinointeresserte. MPEG er nemlig et dårligere lydsystem enn Dolby Digital (AC3), som skal brukes i resten av verden. De første DVD-platene som ble utgitt fra Scanbox, var med MPEG-lyd. Men stor kritikk har ført til at fremtidige utgivelser blir Dolby Digital.

Det er stort sett kun ulemper med MPEG. Her er noen grunner til at MPEG møtte slik stor motstand.

  • MPEG flerkanals lyd er ikke i bruk i noen kinosaler i verden.
  • MPEG flerkanalslyd er ikke et fullstendig diskret system, men bruker et bakoverkompatibelt matrix som forringer lydkvaliteten
  • Ingen forbrukerprodukter for MPEG dekoding var tilgjengelig. Forbukerprodukter med Dolby Digital Dekoding er tilgjengelig fra de fleste store produsentene i Europa. Senere er det kommet MPEG-produkter.
  • Det er ingen programvare (filmer) spilt inn med MPEG flerkanalslyd. Nesten 200 LaserDisc med Dolby Digital er tilgjengelig. Den første DVD-utgivelsen i Europa var med Dolby Digital flerkanalslyd. Senere er noen få filmer utgitt med MPEG-lyd.
  • Forskjellig lydsystemer på NTSC og PAL vil føre til større utviklingskostnader og dyrere utstyr for forbrukerne.
  • Sammenligningstester mellom Dolby Digital og MPEG flerkanalslyd viser at Dolby Digital er overlegen MPEG.
  • De første DVD spillerne på markedet i Europa kunne ikke gjengi MPEG-lyd.
Annonse