Logo

Formatoversikt

Filmer og TV sendinger blir produsert i en rekke formater. Her får du en oversikt over de mest vanlige. Det er på denne siden vist hvordan de forskjellige formatene ser ut på en 16:9 TV.


4:3/1.33:1

Det formatet som brukes på vanlige TV-apparater er 4:3. Altså forholdet mellom horisontal og vertikal side er 4:3. Det har det vært siden TV'en ble oppfunnet. De fleste TV-stasjoner sender alt i dette formatet. Dette var også standarden på filmer, men når kinobransjen skjønte at Tv-en tok fra dem kunder, ble standarden forandret slik at det kunne lage bredere filmer. Filmer beregnet kun for visning på TV blir også laget i dette formatet.

16:9/1.78:1

16:9 er det formatet som er bestemt for HDTV. Derfor er det også standarden som brukes for widescreen TV. Fordelen med et slikt format i forhold til 4:3 er at 16:9 er mer lik den naturlige synsvinkelen til mennesker.

1.85:1

Dette er vel det mest vanlige film - formatet. En god prosent av alle filmer som blir laget, er filmet i dette formatet. Dette formatet er forøvrig ganske nært det som er på Widescreen Tv-er. Ser en slik film på en Widescreen TV vil en få relativt små sorte striper oppe og nede på skjermen. I praksis ser du ingen striper da de fleste TV apparater har justert bildet slik at man mangler litt av topp og bunn. Widescreen Tv-ene som selges er forøvrig i formater 1:78-1, dvs. en mellomting mellom 1:66-1 og 1:85-1.

2.35:1

Dette er det bredeste formatet som brukes. Det hender at filmer er enda bredere, men dette er relativt sjeldent. Dette bildet går under flere navn – Scope, 70 mm, Panavision, Cinemascope etc. Problemet er at filmen ikke trenger å være 2:35-1, selv om det står det på coveret på Laserdisken eller DVD platen. Det kan være 2:3-1, 2:4-1, med flere. Det skrives som oftest 2:35-1, noe som gjør saken litt enklere. Med dette formatet vil du selv på en 16/9 TV få sorte striper under og over bildet. Det er en vanlig misforståelse at man slipper sorte striper ved 16/9 TV.

Philips 21:9

Hvis du ønsker å kunne se filmer i 2.35:1 format og at det fyller hele skjermen må du gå til anskaffelse av en TV skjerm som er lagd for dette formatet. Philips lanserte januar 2009 det første apparatet tilpasset dette formatet. Dette apparatet vil gi sorte striper på sidene for filmer i 16:9.

The Internet Movie Database har en stor oversikt over hvilke filmer som har de forskjellige bildeformatene. Denne oversikten finner du her.

Annonse