I mange år har det vært ventet på at det skal komme en teknologi som kan ta over for Plasma og LCD-baserte TV apparater. OLED er en mulig arvtaker med mange svært spennende egenskaper. Her får du OLED-teknologien forklart.
OLED står for Organic Light Emitting Diode og en OLED-TV baserer seg på et skjermpanel hvor hver enkel pixel er bygget opp av slike "dioder". Typisk er det 3 "dioder" for hver pixel(rød,grønn,blå) men det finnes også løsninger med 4 dioder for hver pixel. Teknisk fungerer det slik at man har en katode og en anode og mellom disse har man et karbonbasert stoff som leder strøm. Dette karbonbaserte stoffet er delt i to deler. Emissive Layer og Conductive layer. Ved å tilsette spenning mellom anoden og katoden vil det gå en strøm av elektroner fra katoden til anoden. Strømmen går gjennom det karbonbaserte materialet og elektroner vil forlate emissive laget og hopper over til conductive laget og deretter til anoden. Når elektroner forlater atomer i emissive laget vil det skape et behov for å få nye elektroner til atomet. Disse kommer fra katoden og når atomene i emissive laget får tilført nye elektroner oppstår det et foton som er et kort lysglimt. Det er disse lysglimtene som benyttes for å skape et bilde i en OLED basert skjerm.
Størrelse og oppløsning
Utvalget av OLED skjermer er begrenset med følgende størrelser/oppløsninger har vært presentert.
Størrelse | Oppløsning | Merker |
55" | 1920 x 1080 (16:9) | LG, Samsung |
55" | 3840 x 2160 (16:9) | LG |
65" | 3840 x 2160 (16:9) | LG |
77" | 3840 x 2160 (16:9) | LG |
Fordeler og ulemper
Fordelene er mange med OLED og spesielt sammenlignet med LCD-Teknologien. Her er en oversikt over de viktigste fordelene og ulempene sammenlignet med LCD og Plasma teknologien.
Responstid
Sammenlignet med LCD-TV har man et mye bedre responstid. Mens man på LCD-TV ofte har flere millisekunder responstid er responstiden til et OLED panel mindre enn 0.01 millisekunder. Dette gjør at man eliminerer uklarheter grunnet treghet i panelet som var stort problem på tidligere LCD-apparater.
Tykkelse
Et OLED-panel kan lages mye slankere enn et LCD- og Plasma- panel. Dette gjør at man kan lage svært tynne skjermer. LG og Samsung har presentert modeller med tykkelse nede i 4mm.
Utforming
OLED har med sin tynne teknologi muligheter til å lage skjermer som ikke nødvendigvis er helt flate. Samsung har allerde demonstrert OLED skjerm som er buet.
Kontrast & Sortnivå
I motsetning til LCD som krever et baklys, generer OLED pixlene sitt eget lys. Dette gjør at man får langt bedre kontroll på sortnivået og man kan i praksis få uendelig kontrastnivå.
Innbrenning
OLED-apparater kan også få innbrenning som Plasma. Hvor sensitivt disse er er vanskelig å si da man har lite erfaring, men det er allerde rapportert at TV-apparater i butikk har fått innbrenning.
Pris og tilgjengelighet
På den store forbrukerelektroniikkmessen i Las Vegas i januar 2012 (Consumer Electronics Show) presenterte LG og Samsung sine første store OLED skjermer (55"). Lovnaden var at disse skulle komme i salg i løpet av 2012. På grunn av tekniske utfordringer med å produsere skjermene klarte hverken LG eller Samsung å få modellene på markedet. TV'ene ble presentert på nytt på samme show i januar 2013 og på nytt ble det lovet at apparatene skal komme i salg i løpet av året. Samsung måtte igjen melde om utsettelser, mens LG klarte å lansere sin modell i norske butikker i Noevember 2013. Da til en pris av 70.000 for sin 55". Dette er flere ganger prisen til skjermer i samme størrelse for LCD og plasma.
Vinteren 2014 kuttet Sony og Panasonic samarbeidet om å utvikle OLED skjermer. På CES messen 2014 viste ingen av disse produsentene frem forbrukermodeller av OLED. Det samme kan sies om Samsung. Slik at alt tyder på at prisene og tilgjengeligheten på disse produktene vil være dårlige mange år fremover. I vår TV-database finner du oversikt over alle OLED-modeller i salg.