Logo

Projeksjons TV

Projeksjons-TV er i utgangspunktet ikke lenger i salg i Norge. Men for de aller største størrelsen finnes de i salg i USA.

Hvordan fungerer det?
Et projeksjons TV-apparat består av en projektor fastmontert i et kabinett. Ved hjelp av ett eller to speil, som folder lysstrålen, sendes bildet direkte mot seerne gjennom en spesialskjerm laget av en grå/hvit glass- eller akrylplate. Siden lyset blir sendt gjennom skjermen kalles dette bakgrunnsprojeksjon.

Projektortypene som brukes i disse apparatene kan være bygd på CRT, DLP, LCD, eller LCOS teknikk. Dagens nye TV-apparater bruker stort sett DLP. Lyskilden som benyttes er enten vanlige lamper eller laser som ble lansert i 2008.

Bildet under viser Mitsubishi sin 92" DLP baserte TV med Full-HD oppløsning. Mitsubishi er eneste leverandør igjen av bakprojeksjons-TV.

Størrelse og oppløsning
Bakprojeksjons TV fås i størrelse fra 60" til ca 92". De som selges i dag er 16:9 apparater og alle har Full-HD oppløsning.

Fordeler og ulemper
Fordelene med bakprojeksjon er at man får en stor TV til en relativt rimelig pris sammenlignet med Plasma og LCD. På de nyeste DLP og LCOS/SXRD baserte TV apparaten er bildekvaliteten så bra at de i mange tilfeller er langt bedre enn tilsvarende plasma/LCD skjermer. Ulempene med bakprojeksjon er regnbueproblemer med DLP baserte apparater, plassen de opptar og at de digitale apparatene er avhengig av en lyspære som må byttes etter x antall timer. (opp mot 8000 timer)

Andre ulemper at at geometrien på bildet blir like bra som på apparater basert på LCD og plasma (linjer blir ikke 100% rette), og innsynsvinkelen er dårligere enn på plasma. (bildet forandrer seg når man beveger seg ut på sidene)

Tilkoblinger
Det finnes en rekke tilkoblingsmuligheter på de fleste projeksjons apparater. Her er får du en liste over hvilke tilkoblingsmuligheter som finnes på disse skjermene. Ved å klikke på linkene kan du finne mer informasjon om disse tilkoblingstypene.

  • DVI inngang
  • Komponent videoinngang
  • VGA inngang
  • SCART inngang
  • S-Video inngang
  • Kompositt inngang
Annonse