Logo

Blu-Ray bildeegenskaper

Den virkelige store forskjellen mellom DVD og Blu-Ray er den enorme bildekvaliteten som Blu-Ray tilbyr. Det er flere parametere som avgjør den opplevde bildekvaliteten til digitale kilder og i denne delen av guiden får du en forklaring på disse.

Bildeoppløsning
Blu-Ray støtter en rekke oppløsninger fra vanlig standard SD oppløsning til 1920 x 1080 pixler. Oppløsningen som er i bruk på filmer er 1920 x 1080 pixler (2 Mega pixel), hvor filmen er lagret med 24 bilder i sekundet (1080p/24) som er akkurat det antallet som filmer blir spilt inn med. I forhold til DVD gir dette langt flere detaljer og bedre dybde i bildet.

De fleste TV-apparater og projektorer støtter Full-HD oppløsning fult ut. Bildet nedenfor illustrerer forskjellen på oppløsning mellom Blu-Ray og DVD.

Blu-Ray har 5 x høyere oppløsning enn DVD. Hvor godt denne forskjellen vises er avhengig av hvor stor TV (eller lerret)man har og hvor langt unna bildet man sitter. I tillegg vises forskjellen best på apparater med Full-HD oppløsning, men også på apparater med HD-ready oppløsning vil man merke god forskjell hvis størrelsen er stor nok eller man sitter nært nok.

Det at filmen lagres med 24 bilder i sekundet betyr at man i tillegg kvitt den feile hastigheten som DVD spilles av med. Det er nemlig slik at DVD filmer utgitt i Norge spilles av med en hastighet som er 4% raskere enn normalt. Med 24Hz avspilling slipper man denne hastighetsforandringen og man får en jevn avspilling uten ujevn hakking som man får med 60Hz HD.

Videokodek
I tillegg til høyere oppløsning har Blu-Ray støtte for mer moderne komprimeringsstandarder. I tillegg til MPEG2 som er det som DVD bruker, støtter Blu-Ray VC1 og MPEG4 AVC kodekene. Disse svært effektive kodekene gjør at det er mulig å lagre film i HDTV kvalitet på mindre plass en det er mulig ved bruk av MPEG2. De første filmene på Blu-Ray ble utgitt med MPEG2 dekoding i tilegg til at de ble utgitt på 25GB plater.

VC1 kodeken er utviklet av Microsoft og er av mange regnet som den mest effektive. De nyeste Blu-Ray utgivelsene bruker i stor grad AVC og VC1 kodekene på 50GB plater.

Bitrate
Blu-Ray støtter en bitrate på opptil 40 Mbit/s på bildet(48 med lyd), noe som i kombinasjon med VC1/AVC gir mulighet til svært god bildekvalitet. Den gjennomsnittlige videobitraten på filmer utgitt på Blu-Ray ligger på mellom 17 til 23 Mbit/s. Bitraten på de forskjellige filmene vil typisk variere utifra lengden på filmen, om det er dobbel eller enkelagsutgivelse, hvilken kodek som brukes og hvilket lydystem(er) filmen har. Hvis filmen er lang må bitraten reduseres slik at filmen får plass.

Fargedybde
Fargedybden beskriver antallet farger som formatet kan vise. Blu-Ray har 8 bits fargedybde pr grunnfarge (rød,grønn og blå) og dette gir et mulighet til 16,8 millioner forskjellige farger. Dette er samme fargedybde som DVD. Dette er et viktig element for de som tror at HDMI versjon 1.3 som støtter større fargedybde enn 8 bit, vil gi bedre bilde. Såfremt man ikke har noen kilder med større fargedybde er HDMI versjon 1.3 ikke noe argument for bildekvalitet.

Nedenfor ser du en sammenligning mellom et screenshot fra Blu-Ray utgivelsen av Black Hawk Down og DVD utgivelsen oppskalert til 1080p.

Sammenligning mellom 1080p Blu-Ray og DVD oppskalert til 1080p. Klikk på bildet for full størrelse.

Annonse