Logo

Blu-Ray spillere

De fleste store elektronikkprodusenter tilbyr nå  Blu-Ray spiller. Fallende priser på spillere gjør at formatet er populært for flere og flere typer brukere.

Fra høsten 2008 har de fleste store elektronikkprodusentene hatt Blu-Ray spillere på markedet og prisen på de rimeligste spillerne har falt kraftig. Når Samsung og Panasonic lanserte sine første spillere før jul 2006 hadde de en lanseringspris på ca 12.000,-.

Etter lanseringen av Playstation 3 våren 2007 og den rimelige 40GB versjonen høsten 2007 har spillerprodusentene redusert prisen kraftig. De rimeligste stand-alone spillerne koster nå fra ca 500,-. I begynnelsen var salget av Blu-Ray spillere begrenset, men salget har nå i praksis erstattet vanlige DVD spillere. Fortsatt er det slik at de fleste som har Blu-Ray har i dag dette via en Playstation 3 maskin, men det er forventet at andelen stasjonære spillere skal øke kraftig de kommende årene grunnet sterkt fallende priser. XBOX One og PS4 har også Blu-Ray muligheter.

Hvilke funksjoner du skal vektlegge når du kjøper Blu-Ray avhenger av hva som er viktig for deg. Her er en forklaring på hva som skiller spillerne på forskjellige parametre.

Bildekvalitet Bildekvaliteten på Blu-Ray er fantastisk i forhold til DVD. Pga av den høye kvaliteten på Blu-Ray er det langt mindre behandling som må til i spilleren for å få best mulig bilde på skjermen. Dette gjør at det er vanskelig å se forskjell på billige og dyre spillere når det gjelder bildekvalitet fra Blu-Ray. Det som skiller spillere er ofte at mer avanserte spillere gir mulighet for justeringer av forskjellige bildeparametere for enda bedre gjengivelse. I tilegg skiller det noe på hvordan de forskjellige spillerne klarer å gjengi DVD filmer. For mange er dette også svært viktige pga av store DVD samlinger.

Generelt kan man si at forskjellen på avspilling av DVD er langt større enn på avspilling av Blu-Ray. Selv ved direkte sammenligning side ved side er det vanskelig å se forskjell på Blu-Ray spillere når man benytter seg av HDMI-kobling.

Lydkvalitet
Når det gjelder lydkvalitet på film er den avhengig av hvordan man kobler spilleren til forsterker. Velger man HDMI-tilkobling og har en hjemmekinoforsterker som kan dekode de nye lydformatene er det INGEN forskjell mellom spillerne på lydkvalitet. Har man derimot en forsterker hvor man ikke kan dekode de nye lydformatene og man har en spiller med innebygd dekoder for DTS HD MA og Dolby TrueHD vil det være forskjeller mellom spillerne.

Generellt har slike spillere langt færre justeringsmuligheter enn hva hjemmekinoreceivere har slik vi anbefaler å anskaffe en forsterker som klarer å dekode disse formatene. Nest beste løsning er å en hjemmekinoreceiver med støtte for LPCM lyd via HDMI. Da kan man benytte en Blu-Ray spiller som dekoder om Dolby True HD og DTS Master Audio til LPCM. Dette skal i teorien gi samme kvalitet som om receiveren dekoder formatene selv, men litt avhengig av receiver og spiller vil man kunne risikere reduksjon i kvalitet og muligheter. (f.eks støtter ikke Playstation 3 omgjøring av 7.1 DTS HD Master Audio lyd til 7.1 LPCM)

Funksjonalitet
En av de store ulempene med Blu-Ray standarden er at det finnes flere versjoner av den. Versjon 1.0 som var den første standarden har mangelfulle krav til spillerne. Dette har gjort at spesifikasjonene til Blu-Ray er utvidet med versjon 1.1 som alle spillere lansert etter november 2007 må støtte. Den endelige versjonen (til nå) som er 2.0 ble lansert våren 2008 og i mars 2008 ble Playstation 3 den første maskinen som støttet Profil 2.0 muligheten via en software oppgradering. De første standardspillerne med Profil 2.0 ble tilgjengelig i juli 2008. En oversikt over profil 2.0 spillere finner du her.

Om profil 2.0 funksjonalitet er viktigere enn andre parametre må bli opp til hver enkelt, men det finnes Profil 1.1 spillere på markedet med gode egenskaper på andre områder som vi gjerne anbefaler.Andre funksjonelle ting som varier mellom spillere er brukervennlighet og hurtighet på spillerne.

Playstation 3
Playstation 3 ble lansert i mars 2007 etter mange utsettelser. En av hovedgrunnene til utsettelsene er at Playstation 3 har innebygd Blu-Ray spiller og dette har vanskeliggjort produksjonsprosessen. Etter lansering av ny og rimeligere versjon koster PS3 nå fra ca 1500,-. Dette er mye maskin for pengene og gjør at svært mange av de som kjøper Blu-Ray filmer gjør dette til sin Playstation 3 maskin. En av fordelene med PS3 er at den lar seg oppgradere over nettet og dermed ble den første profil 2.0 spilleren. Desverre er det ting som tyder på at den aldri vil kunne sende ut de nye HD-lydeformatene for dekoding i en hjemmekinoreceiver.

Blu-Ray i HTPC
Mange entusiaster spiller av sine DVD filmer via en HTPC. For å kunne spille av Blu-Ray trenger man et Blu-Ray drev. De fleste som selges er Blu-Ray brennere, men man får også rene Blu-Ray spillere. Prisen ligger på fra ca 900,- for de rimeligste modellene. (november 2008)

Beta-Ray
Siden Blu-Ray er et nytt format hvor produsentene enda sliter litt med å finne beste måte å utvikle filmer og spillere vil man kunne få problemer med enkelte filmer på noen spillere. Selv enkelte nye spillere har problemer. Ovenfor ser man hva enkelte brukerne møtte når man satt inn Blu-Ray versjonen av Die Hard 4.0. Selv 4-5 måneder etter filmen ble lansert fantes det ingen oppdatering til den aktuelle spilleren. De fleste produsentene av spillere lanserer hyppige oppdateringer til for å sikre at man kan spille av alle filmer

Hvordan finne din spiller?
Hjemmekino.no har Nordens største produktdatabase over Blu-Ray spillere. En oversikt over Blu-Ray spillere på markedet finner du her. Magasinet tester også de fleste Blu-Ray spillerne på markedet. Les magasinet for de siste testene. For en oversikt over anbefalte Blu-Ray spillere i de forskjellige prisklassen kan du ser her.

Annonse