Logo

Blu-Ray funksjoner og finesser

I forhold til DVD standarden har Blu-Ray formatet fått en del flere funksjoner og finesser. Desverre har disse funksjonene utvidet seg over tid slik at ikke alle spillere kan benytte seg av alt.

Den første standarden for interaktivitet og som de fleste spillere har er Profile 1.0. Fra November 2007 skal alle nye spillere som blir lansert ha Profile 1.1. Profil 2.0 for foreløpig er den siste standarden ble lansert våren 2008.

Interaktive menyer (fra Profile 1.0) Menysystemet til Blu-Ray har fått en kraftig løft i funksjonalitet i forhold til DVD standarden. Menysystemet er bygd rundt programmeringspråket Java noe som gir mange mulighet. Desverre har det vist seg at Javamenyene kan være veldig krevende for spillerene og det har vært rapportert opptil mange minutters ventetid på enkelte tittler for å få startet filmen. Dette har gjort enklete Blu-Ray eiere svært frustrerte. Eksempel på treg meny kan sees i denne youtube snutten:

Problemet med trege menyer har blitt mindre med tiden da utviklerne av filmer har lært seg å programmere mer effektivt samtidig som spillerne har blitt raskere.

To dekodere (fra Profile 1.1)
Fra Profil 1.1 vil det finnes spillere med mulighet til å dekode to bildestrømmer samtidig. Dette gjør at man kan se ekstrastoff i et ekstravindu samtidig som man ser filmen. Bildet nedenfor viser et skjermbilde fra Blu-Ray utgivelsen av Neues vom Wixxer som viser slik funksjonalitet.

Internminne (profil 1.1 og profil 2.0)
HD DVD spillerne har fra første stund hatt krav om at de må ha internminne for at brukeren skal kunne legge inn mer informasjon på spilleren. Fra Profil 1.1 må alle spillerne ha 256 MB med internminne og fra profil 2.0 må spillerne ha 1 GB med minne. Dette er plass som kan brukes til f.eks ekstrastoff lastet ned via nettet. Det er også godkjent at minnet er flyttbart (f. eks et minnekort.) I produktdatabasen kan men se hvor stort internminne de enkelte Blu-Ray spillerne har.

Web tilkobling(profile 2.0/BD-Live)
Med profile 2.0/BD-Live får endelig Blu-Ray Internettfunksjonalitet. Dette gir en rekke muligheter til ekstra funksjonalitet via web. Dette kan være ekstramateriell som man kan laste ned eller f.eks eksta tekst språk. Ønsker du å kunne benytte deg av all funksjonalitet på fremtidige utgivelser må du altså satse på en spiller som er Profil 2.0/BD-Live kompatibel. En oversikt over spillere som støtter dette finner du her.

Mulighetene med BD-Live/Profil 2.0 er mange. Nedenfor ser du noen eksempler på hva dette er benyttet til på noen filmer.


Skjermbilde fra filmen Walk Hard hvor man har mulighet til å laste ned ekstra filmsnutter relatert til filmen og se trailere for andre aktuelle filmer.


Skjermbilde fra filmen Sleeping Beauty. Her viser man hvordan man kan sende en videbeskjed til en mottaker som vil dukke opp i filmen på et spesielt valgt tidspunkt.


Skjermbilde fra filmen Sleeping Beauty. Her viser man moviechat som gjør det mulig å snakke med andre som ser filmen.


Skjermbilde fra filmen Sleeping Beauty. Her viser man moviequiz som gjør det mulig å delta i spørrekonkurranser mot andre filmtittere.

Annonse